marți, 17 iulie 2012

La Oratoriu...



    Subiectul acestei postări va fi Oratoriul Don Bosco din Bacău. Giovanni Bosco a fost un preot italian care a trăit in secolul al XIX-lea (1815-1888) si al cărui merit principal a fost înfiinarea oratoriului, un institut pentru copiii defavorizaţi, care s-a extins foarte mult de-a lungul timpului (astfel că acum există oratorii mai peste tot, şcoli saleziene ş.a.m.d.) Don Bosco a fost un om care "şi-a dat şi ultima suflare pentru tineri", căruia mulţi copii i-au fost recunoscători, şi care a fost declarat sfânt in 1934.



    Dar să revenim la Oratoriul din Bacău. Acesta a fost infiinţat in anul 2001, în urma solicitării episcopului Moldovei, Petru Gherghel; cele mai apropiate oratorii saleyiene de Bacău sunt la Constanţa şi Chişinău.
    Oratoriul din Bacău desfăşoară 2 programe: Centrul de zi "Dominic Savio" (un alt sfânt italian, care a frecventat şi el la un moment dat oratoriul), unde copiii işi pot face temele si lua parte la jocuri organizate, şi programul "Vara Împreună" care funcţionează în prima luna a vacanţei de vară, copiii fiind delimitaţi în 4 echipe, şi putându-se bucura de jocuri, activiăţi, tombole, excursii şi multe altele.
    Prima mea "Vară Împreună" a fost anul trecut; ceea ce mi-a plăcut la acest program a fost ideologia vestică care se aplică in oratoriu (ceea ce e de inţeles, având în vedere că provine din Italia), în sensul că se fac zilnic momente pe echipe, se propun zilnic anumite teme de dezbătut şi aplicat (Prietenia, Ospitalitatea, Sinceritatea, Adevărul...), dezvoltă spiritul de echipă (cum am mai spus, copiii sunt organizaţi în patru echipe, iar fiecare echipă are sloganul, imnul, tricoul si "bansul"-(dansul sincron) propriu), încurajează socializarea, este o atmosfera placută si exuberantă, şi, în final, pentru că este un loc unde te duci de plăcere, ca să te simţi bine.
    Însă ce mi-a plăcut cel mai mult la "Vara Împreună" este că acest program demonstrează că "se poate", că se pot face lucruri frumoase în România, că voluntariatul este un lucru pe care ar trebui sa-l facem cu toţii, că există şi alte moduri de petrecere a vacanţei în afară de calculator şi TV...
   Desigur, nimic nu e perfect pe lumea asta, şi recunosc că sunt lucruri care nu prea mi-au plăcut (unii copii sunt foarte răi, organizarea nu e întotdeauna foarte bine facută, bansurile sunt cam ciudate)... dar, cum am mai spus, nimeni şi nimic nu e perfect...
   La "Vara Împreuna" vin în jur de 400 de copii şi cam 120 de "animatori" (voluntarii oratoriului). E de preferat ca doritorii să se inscrie înainte de inceperea Verii Impreuna, dar întotdeauna rămân locuri libere, deoarece nu toată lumea gustă acest program...
  Daca sunteţi interesaţi, găsiţi mai multe detalii la www.donbosconord.blogspot.com sau la adresa www.donboscobc.ro. Credeţi-mă, merită! :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu